Afhængig af det digitale naboskab
8tallet er skabt af Bjarke Ingels Group (BIG) og er en af de mest profilerede bygninger i Danmark. Med 476 boliger samt fællesarealer og erhverv er bygningen lige så meget en by som en bygning. 8tallet har sin egen digitale infrastruktur, en social platform med alle boliger tilkoblet. De kalder den "8book"."
Af Chresten Ibsen, freelancejournalist · 20. februar 2017
Fællesskab har mange former. Arkitekter forsøger at ramme det i valget af materialer, design, rum og indretning. I 8tallet i København eksisterer et helt specielt nabo- og fællesskab båret frem af arkitekturen, men også af noget andet.
8tallet ligger i Ørestad Syd i København og er skabt af Bjarke Ingels Group — BIG — og har høstet stribevis af priser og anerkendelser for byggeriets fremsynethed. Herunder en pris som verdens bedste boligbyggeri. Det synes beboerne også — de holder ufattelig meget af 8tallet. Ikke bare at bo der, men også det fællesskab, som byggeriet er ramme om. I 8tallet dyrkes en stor del af fællesskabet digitalt. Her flytter beboerne nemlig ikke kun ind i boligen, men også ind i et digitalt naboskab på en helt særlig danskudviklet platform, specialdesignet til boligfællesskaber.
Den boblende socialt medie-udvikler Borigo udviklede platformen, som beboerne refererer til som “8book”. En social platform, som huser alt fra opslag med overskydende kage, løbevenner, billeder, meninger og referater til lokalereservationer. Og de er vilde med det. Om muligt mere end Facebook.
»Jeg skrev ud på 8book, at jeg faktisk var lidt bekymret og havde noget hjertebanken,« husker Mette Garp.
»Så gik der 3 minutter, så kom den første og besøgte mig og sagde; du skal da ikke sidde her alene.« Der tikkede hurtigt mange beskeder ind på 8book; “tag det roligt” eller “det varer ikke så længe endnu”.
»Og jeg var sådan fuldstændig lykkelig, og så fik jeg den dér tryghedsfølelse.« husker Mette om det digitale naboskab i 8tallet.
»Da vi havde den første storm, Bodil. Vinterstormen. Da havde jeg boet her et halvt års tid,« fortæller Mette Garp om sin første store oplevelse med det digitale naboskab.
Det var i december 2013, og hun var ny i 8tallet. Stormen ruskede de meget store vinduer voldsomt, og efter at have sundet sig lidt, satte Mette sig til computeren.
»Så skrev jeg ud på 8book, at jeg faktisk var lidt bekymret og havde noget hjertebanken,« husker Mette.
Fra utryg til tryghed
»Så gik der 3 minutter, så kom den første og besøgte mig og sagde; du skal da ikke sidde her alene. Så røg der en helt masse beskeder ind på 8book med; “tag det roligt” eller “det varer ikke så længe endnu” og “vinduerne skal som nok holde”, og så gik der et kvarter, så kom min næste-næste nabo og sagde, “det er da for dårligt, at du ikke har vores telefonnummer”. Og jeg var sådan fuldstændig lykkelig, og så fik jeg den dér tryghedsfølelse. Og jeg havde kun boet der et halvt år!« understreger Mette Garp.
Digitale naboer
Hun har sat sig ved bordet i det lille lokale bag “biblioteket” i Beboerlokalerne, som ligger midt i bygningen, i 8talskrydset, og strækker sig fra 2. til 11. (øverste) plan. Her har hun sat sig sammen med fem af sine naboer — Palle, Annemette, Janek, Karsten og Nellie — for at tale om digitalt nabo- og fællesskab.
Selvom alle i gruppen nyder at være meget aktive i det sociale fællesskab, er de helt indforståede med, at der også er dem, som blot gerne vil bo i 8tallet.
»Som Palle meget klogt har sagt det: Der er nogen, der vil fællesskabet, og der er nogen, som bare skal have lov at bor her.« refererer Mette.
Overgår alt
Den digitale infrastruktur udgør en stor del af 8tallet. Alene det seneste år er der sendt godt 800.000 beskeder fra og til de lidt over 700 brugere.
Med 8book har man skabt et socialt netværk, der sikrer godt naboskab, understøtter initiativ, kreativitet og formidler ting, samarbejde, debat og alt, hvad et godt fællesskab behøver.
»Det er helt fantastisk at bo her, det må jeg sige. Vi har boet i rækkehus, hvor der var et fællesskab på et tidspunkt, men det her overgår alt, hvad vi har oplevet tidligere,« må Janek Mastek konstatere.
»Det er helt fantastisk at bo her, det må jeg sige … det her overgår alt, hvad vi har oplevet tidligere,« fortæller Janek Mastek.
Understøtter deleøkonomi og fællesskab
»Det var en kæmpe overraskelse at møde 8book og se, hvor hurtigt man som ny kom ind på livet af, hvad det var, der foregik her, ved at følge med i alle de der forespørgsler og historier — og billeder fra Janek. På den måde synes jeg, at 8book opbygger, understøtter deleøkonomi, fællesskab og hjælpsomhed.«
»Og det er kolossal nemt, hvis man har et eller andet interesseområde, man kunne tænke sig at mødes med andre om,« siger Annemette Andersen-Hoppe, som kom til i 2014.
Det mærkede Janek Mastek. Han mærkede også forskellen mellem at ‘poste’ før Borigo — i virkeligheden — og på Borigo:
Kolossal hjælpsomhed
»Jeg hængte et opslag op på den røde port — efterlyste folk, der gerne ville med ud og løbe. Så stod jeg dernede, og var den eneste, der kom. Kort tid efter, da 8book var kommet, skrev jeg ‘løbetur’. Og så stod vi en hel gruppe dernede!« husker Janek, der som en af de første indbyggere flyttede ind i 8tallet i august 2010.
Annemette Andersen-Hoppe er helt enig i de stærke fællesskaber. Hun ser også Borigo som en af grundstenene i det gode fællesskab:
»Det, der kendetegner stedet her er en kolossal hjælpsomhed, som Borigo underbygger. Det kan være, at man vil sælge noget, eller at man mangler et eller andet, strygejernet virker ikke, og man skal til bryllup om to timer...«
»Så kan man lige spørge ud og høre, om der er nogen, der har et strygejern,« uddyber hun.
»Det, der kendetegner stedet her er en kolossal hjælpsomhed,« mener Annemette Andersen-Hoppe.
Karsten Ellemann tager over:
Forbløffende svartid
»Den gruppefunktion og den meddelelse- og kalenderfunktion, der er på Borigo, virker også fantastisk godt. Det er meget nemt at samle folk til aktiviteter og fortælle om det, og man kan melde sig til. Det er en super god funktion, der er med til at styrke fællesskabet,« siger han.
»Ja. Respons-tiden på anything. Når du spørger eller foreslår et eller andet, så er der kæmpe respons på det. Også det med deleøkonomien: Hvis man laver et opslag om, at man mangler fire klapstole. Det kommer med det samme,« fortsætter Janek Mastek.
»Ja, det er jo forbløffende,« slår Karsten Ellemann fast. Han har sammen med hustruen Nellie Ellemann boet i 8tallet i 4,5 år. Nellie er overbevist om, at al kommunikation i 8tallet ville være mere besværlig uden Borigo.
»Den gruppefunktion og den meddelelse- og kalenderfunktion, der er på Borigo, virker også fantastisk godt. Det er meget nemt at samle folk til aktiviteter og fortælle om det, og man kan melde sig til. Det er en super god funktion, der er med til at styrke fællesskabet,« forklarer Karsten Ellemann.
99,5 % husstande, 800.000 forsendelser
Man ville for eksempel ikke kunne erstatte Borigo med den internationalt mere kendte Facebook. For Facebook er noget andet.
I 8tallet er 99,5 % af husstandene koblet på Borigo og kan modtage beskeder. 99 % af dem har været inde på Borigo, 79 % inden for den seneste måned og 800.000 sendte beskeder på et år (Kilde: Borigo). Man ville mangle “Beboermappen” til alle dokumenterne og reservationen af fællesfaciliteterne, herunder de meget populære beboerlokaler.
Borigo i 8tallet: ”8book”
  • Introduceret i 2011
  • 476 boliger
  • 747 brugere
  • 40+ grupper/udvalg
    Tæller blandt andet løbegruppe, hundegruppe, mødregruppe, værkstedsgruppe, vinklub og 8support (frivillig “håndværkergruppe”)
  • 11 fællesfaciliteter
    herunder beboerlokaler og en 6 m stige
  • 800.000+ forsendelser det seneste år
    opslag, kommentarer mv.
Kilde: Borigo
Aktivitet på 8book siden 2011
  • 8.000+ fælles opslag
    5.800+ meddelelser, 800+ begivenheder, 1.000+ rubrikannoncer på “Markedspladsen” og 180+ album
  • 33.700+ kommentarer
  • 1.300+ reservationer af fællesfaciliteterne
Kilde: Borigo
Ikke Facebook
Der er flere forskelle mellem Facebook og Borigo. Som Palle Jensen udtrykker det:
»Man siger jo ikke hvad som helst på 8book, og det er fint.« Han ved det, for han har set det hele — han flyttede til med sin kone i oktober 2010.
»Jeg må indrømme, jeg er addicted!« tilstår Palle Jensen blankt.
Gruppen af beboere er enige om, at bølgerne godt kan gå højt, meget højt, men at det aldrig stikker helt af. For man kan altid støde ind i hinanden »på rampen«, som de siger. Det er gangstien, som snoer sig hele vejen fra bunden til toppen af bygningen, og udgør det for gadekær.
»Jeg er ikke på Facebook eller sådan særlig IT-fancy, men Borigo bliver lukket op hver aften, og så skal jeg lige se, hvad der foregår,« fortæller Mette Garp.
Hendes næste skridt er at få hjælp til at bruge Borigo på iPad’en, så hun kan droppe PC’en.
»Jeg må indrømme, jeg er ‘addicted’!« tilstår Palle blankt.
»Jeg bruger det nærmest konstant hen over dagen,« stemmer Janek i.
Fællesskab, udsigt og Borigo
»En ting, der er god i forhold til Facebook, er, at der ikke er reklamer — ud over det vi selv lægger ud på “Markedspladsen”,« forklarer Annemette Andersen-Hoppe.
»Og det er meget nærere,« mener Nellie og fortsætter:
»Hvad skulle vi gøre uden? Det ville jo kræve en kæmpe opslagstavle ved hver indgang, hvis vi skulle sætte alt det der op. Hvem gider det?« Folk læser det ikke alligevel, lyder hendes konklusion, før manden tager over:
»Det er virkelig et godt værktøj, vi har herude...«
»Det bedste ved at bo herude er 3 ting: fællesskabet, udsigten, og så er det Borigo, altså 8book. Det fremhæver jeg altid,« runder Janek Mastek af.
Nellie Ellemann mener, at Borigo skiller sig ud fra Facebook. »Det er meget nærere,« siger hun.
Presseinfo
Kontakt Ole Torp Petersen om øvrig information og muligheden for fri anvendelse af tekst, billeder og kontakt til de interviewede.
Ole Torp Petersen

71 99 98 23